SPA Nedir?
Dünyada oldugu gibi ülkemizde de SPA merkezleri giderek artmakta, SPA bakimlari ve masajlari popüler hale gelmektedir. SPA kelimesi esasen Latincede “Selus Per Aqua” yani “Sudan Gelen Saglik” veya “Su ile Gelen Saglik” anlamlarina gelir. SPA nin kökenleri de Romalilara uzanmaktadir. Zaman içinde Avrupa’ya yayilan SPA temel olarak su aile yapilan terapi ve bakimlari kapsar. Bu hizmetlerin sunuldugu yerler ise SPA veya Spa Merkezi olarak tanimlanir.
Spa bakimlarinda su ile birlikte, dogal ve sifali taslar, aromatik yaglar ve profesyonel masaj teknikleri de uygulanmaktadir. Spa merkezine gelenler bu masajlardan veya bakimlardan istedikleri birini seçebilirler.
Spa bakimlarinin selülit tedavisinden, cilt bakimina veya stres atici masajlara kadar çesitli türleri olabilir.
SPA Masajinin Faydalari
SPA'nin faydalari kisaca su maddeler altinda incelenebilir:
-SPA terapisi kan dolasimini hizlandiriyor ve bu etkisi nedeniyle selülit tedavisinde kullaniliyor.
-Vücuttaki ölü derilerin atilmasini sagliyor, cildi pürüzsüzlestiriyor ve cilt sagligini olumlu yönde etkiliyor.
-Vücuttaki yaglarin atilmasina yardimci oluyor.
-SPA terapisi, sindirim sisteminin düzenli olarak çalismasina yardimci oluyor.
-Dinlendirici ve ferahlatici etkisi nedeniyle kisiyi günün stresinden uzaklastiriyor ve rahatlamasini sagliyor.
-Dinlendirici ve rahatlatici etkisiyle uyku bozukluklarinin tedavi edilmesine yardimci oluyor.
-Kaslarin gevseyerek rahatlamasina ve eklem rahatsizliklarinin giderilmesine yardimci oluyor.
-Benzer sekilde romatizmal hastaliklarin giderilmesine de yardimci oluyor.
Medikal/Tibbi Spa: Saglik personelinin gözetimi ve destegi ile hizmet sunulan, modern ve tedavi amaçli merkezlerdir.
Resort Spa: Bir tatil beldesindeki otel bünyesi içerisinde yer alan ve profesyonellerce yönetilen merkezlere verilen isimdir.
Termal/Mineral Spa: Kaplica kaynagindan gelen termal sularin kullanildigi merkezlerdir.
Vücutta yedi ana Çakra vardir ve her Çakra bir salgi beziyle ilgilidir:
1. Kök Çakrasi (Kundalini-masumiyet)
Üreme organlariyla ilgilidir. Bu çakra belkemigimizin sonuna bagli olup, bacaklarimizin arasindan yere dogru yönelir. Rengi kirmizidir. Baglantili oldugu element "toprak"tir ve yasama içgüdüsü, bedene ve fizik plana baglilik egilimi ile alakalidir. Yasama istegimizi ve canliligimizi destekler. Dengeli çalismasi, bedensel saglik, güvenlik duygusu ve yasama sevinci olarak tezahür eder. Bu çakra cinsel beze tekabül eder.
2. Haç Çakrasi (Yaraticilik)
Böbreküstü bezleriyle alakalidir. Rengi turuncudur. Karin bölgesinin alt kisminda yer alir. Baglantili oldugu element "sudur ve cinsellik duyumlari ile alakalidir. Dengeli çalismasi, duyumsal yogunluk, cinsel doyum ve degisimi kabul etme becerisi olarak tezahür eder.
3. Günes Sinir Agi Çakrasi (Huzur)
Pankreas bezini yönetir. Rengi saridir. Duygusal bedenimizle baglantili olup, arzularimizi, yaraticiligimizi ve iliskilerimizi yönlendirir. Kisisel güç, irade, özsaygi duygularimiz bu çakra ile ilintilidir. Baglantili oldugu element "ates"tir. Dengeli çalismasi, enerji, verimlilik, çabuk karar verebilme ve güç faktörünü baskici olmadan kullanabilme yetisi olarak tezahür eder.
4. Kalp Çakrasi (Sevgi ve sefkat)
Timüs bezi ile ilgilidir. Dokunma duyumuzu kontrol eder. Sevgi ve sefkat duygularimiz ile ilintilidir. Baglantili oldugu element "hava"dir. Saglikli çalistiginda, sevgi, sefkat, baris ve güçlü bir adalet anlayisi olarak tezahür eder.
5. Girtlak Çakrasi (Iletisim)
Tiroit bezini yönetir. Besinci çakramiz bogazimizdadir. Rengi parlak mavidir. Sanatsal yaraticiligimiz ve kendimizi ifade etmemiz için gereken enerjiyi saglar. Bu çakra dünyaya açilan penceredir.
6. Alin Çakrasi (Üçüncü Göz -affedicilik)
Hipofiz bezi ile baglantilidir. Rengi çivit mavisidir. Ayni zamanda "üçüncü göz çakrasi" olarak da bilinen bu çakra, iki kasin ortasinda yer alir. Sezgilerimiz, duru görü, hayal gücümüz için gereken enerjiyi saglar.
7. Tepe Çakrasi (Bütünlesme)
Ipofiz bezi ile alakalidir. Yedinci çakramiz basimizin tepesinde tam ortasindadir. Rengi mordur. Taç çakra olarak da bilinen bu çakra, saf farkindalik olarak bilinen bilinç seviyesine karsi gelir. Bes duyunun algilayamadigi, zaman - mekân ötesi birlik âlemiyle baglanti noktamizdir. Bilgeligimizin ve ruhsalligimizin gelismesi ve anlayisliligimizin artmasi için gereken enerjiyi saglar.
SPA NASIL YAPILIR?
SPA su ile birlikte uygulanan bir masaj cinsi olmakla birlikte dogal taslarin enerjisinden de SPA sirasinda faydalanildigi bilinmektedir. Kisinin ihtiyacina uygun olan yöntem belirlendikten sonra masajin uygulanmasi sirasinda kullanilacak aromatik yaglar ve dogal taslar da kisinin ihtiyacina yönelik olarak belirlenerek uygulamaya dahil edilir.
Selülit tedavisi, cilt bakimi, rahatlamak, canlanmak, yüz ve cilt bakimlarini yaptirmak, stres atici masaj, temizlenmek gibi alanlarda uygulanir.
SPA masaji, genel itibariyle kisinin kan dolasimini düzenleyerek ruhsal ve bedensel rahatlamayi saglar. Günümüzde SPA’nin faydalari arasinda selülit tedavisi, ruhsal rahatlama terapileri veya cilt bakimi gibi uygulamalar sayilabilir.