MASAJ

03-01-2022

MASAJ NEDIR?

Masaj terapisinin dünyadaki kültürlerde uzun bir geçmisi bulunmaktadir. Günümüzde insanlar saglikla ilgili çesitli amaçlar için birçok farkli masaj terapisi kullanmaktadir. Birçok ülkede, masaj terapisi, bazi geleneksel kullanimlara ragmen, tamamlayici ve alternatif tibbin bir parçasi olarak kabul edilir.  Dilimizdeki masaj sözcügü ise Arapça dokunma anlamina gelen “mass” ve Yunanca yogurma anlamina gelen ”massein” sözcüklerinden türetilmistir.

Masaj; deri, derialti dokusu, kaslar, iç organlar, metabolizma, dolasim ve lenf sistemlerinin mekanik ve sinirsel (refleks) yolla destek amaçli uyararak sistematik manipülasyonlarla organizmada fizyolojik ve psikolojik etki yaratir. Çesitli darbeler ve ovmalarla bölgesel kan dolasimini artirma, damarlari genisleterek dokuya daha fazla kan gelmesini saglama yöntemidir.

MASAJ TARIHI

Masajin bilinen ilk uygulamalarinin I.Ö. 3000’li yillarda Çin ve Hindistan’da yapildigi bilinmektedir. Bu konuda bilinen ilk yazili kaynaklar ise eski Yunan hekimleri tarafindan ele alinmistir . O dönemden günümüze masaj, günlük yasamda rahatlama ve gevseme amaci ile uygulanmis bir etkinliktir. Bununla birlikte masajin destekleyici özelliginden de yüzyillardir faydalanilmaktadir.

Günümüzde uygulanan klasik masaj (Rus-Isveç masaji) özellikle 19. yüzyil baslarinda sekillenmeye baslamistir ve yüzyilin son döneminde özellikle Hoffa tarafindan karakteristik masaj manuplasyonlarinin tanimlamalari yapilmistir. Öfleraj, Petrisaj, Friksiyon, Perküsyon ve Vibrasyon olarak siniflandirilan temel masaj hareketleri günümüze dek gelistirilerek çesitli yöntemler uygulanmistir. Günümüzde uygulanan masaj tekniklerinin temelleri bu bes manuplasyon teknigine dayandigindan klasik masaj, diger tüm masaj tekniklerinin temelini olusturmaktadir.

BILINEN BAZI MASAJ ÇESITLERI

1.             Klasik (Isveç) Masaj

2.             Relax Masaj

3.             Antistress Masaj

4.             Medikal Masaj

5.             Aromaterapi Masaj

6.             Boyun, Sirt ve Bel Masaji

7.             Spor Masaji

8.             Ayak (Refleksoloji) Masaji

9.             Thai Masaji

10.          Bali Masaji

11.          Derin Doku Masaji

12.          Selülit Masaji

13.          Prenatal Masaj

Klasik (Isveç) Masaj Nedir?

Isveç masaj terapisi, çogu insan için masaj denildigi zaman akla ilk gelen yöntemdir. Günümüzde en çok bilinen masaj tipi olarak Isveç masaj tekniginin temel hedeflerinden biri, tüm vücudu gevsetmektir. Bu yöntem, kaslari kalbe dönen kan yönünde uzun kayma darbeleriyle ovalayarak gerçeklestirilir.

Relax Masaj Nedir?

Bu masaj tedavisi stres atmak, gevsemek ve rahatlamak için mükemmel bir yoldur. Hafif, akici vuruslar ve yüksek kaliteli yag kullanarak, masaj terapistiniz kaslarinizi dikkatlice serbest birakacak ve sinir sisteminizi sakinlestirecektir.

Antistress Masaj Nedir?

Stres önleyici masaj, sirtin tedavi edici masaji ile rahatlama masajinin birlesimidir.

Stresi hafifletmeye yardim etmenin yani sira, anti-stres masaji dengeyi saglamak, ayni zamanda gerginligi ve agrili kosullari gidermek için kullanilir.

Medikal Masaj Nedir?

Geleneksel masajin aksine, tibbi masaj, doktorun tedavi planinin bir parçasi olarak belirli bir tibbi taniya odaklanir ve karpal tünel sendromu ve migren gibi çesitli hastaliklar için önerilebilir. Kendine özgü bir masaj tarzi degildir, ancak kisiye özgü tibbi hedeflere ulasmak için pratikte çesitli masaj tekniklerini uygulanir.

Aromaterapi Masaj Nedir?

Aromaterapi masaji, masaj yagi veya esansiyel yaglar (yüksek konsantre bitkisel yaglar) içeren losyon kullanan Isveç masaj terapisidir. Aromaterapi masaji sirasinda, bu esansiyel yag moleküllerini hem kokluyor hem de masaj yoluyla cildinize çekiyorsunuz. Bu masajin beyin sinir sistemini etkiledigi bilinen bir bölge olan limbik sistemi etkileyerek zihninizde ve vücudunuzda faydali degisiklikleri sagladigi düsünülmektedir.

Boyun, Sirt ve Bel Masaji Nedir?

Bu masaj türü genellikle tutulmalara ve fitiklara karsi, destek tedavi olarak tercih edilir. Bu nedenle doktor kontrolü ve tavsiyeleri dogrultusunda olusturulan programa göre uygulanir.

Spor Masaji Nedir?

Spor masaji, gevseme ve agri hafifletmeyi desteklemenin ötesine geçer. Vücudun fiziksel aktivite ile ilgili yaralanmalardan kurtarilmasina ek olarak, performansi artirmaya ve yaralanmayi önlemeye yardimci olabilir.

Ayak (Refleksoloji) Masaji Nedir?

Refleksoloji, agri ve vücudun herhangi bir yerinde baska faydalar saglamak için ellere ve ayaklara basinç uygulanmasini içeren bir masaj seklidir.

Thai Masaji Nedir?

Geleneksel Isveç masajinizdan bir degisiklik yapmak için Thai masaji tam da aradiginiz sey olabilir. Masaj yaglarini kullanan ve masaj masasinda uygulanan masajlarin aksine bu tür, tamamen yerinizde yastikliyken genellikle yerdeki yastikli bir minder üzerinde yapilir.

 

Bali Masaji Nedir?

Bali masaji, tam vücut, derin doku, bütünsel bir tedavidir. Bali masaji, vücudunuzun etrafindaki kan, oksijen ve "qi" (enerji) akisini tesvik etmek ve rahatlama hissi, sakin ve derin bir rahatlama hissi vermek için hafif gerilmeler, akupunktur, refleksoloji ve aromaterapi kombinasyonunu kullanir. Bali masaji, cildin yuvarlanmasi, yogrulmasi ve inmesi ve uçucu yaglarin aromalariyla birlikte basinç noktasi uyarimi gibi çesitli teknikler kullanir.

Derin Doku Masaji Nedir?

Isveç ve Bali masajlarinin yeterli gelmedigi durumlarda derin doku masaji uygulamasi tercih edilir. Kulunç ya da kas tutulmasi gibi durumlarda sert basinç uygulanmasi gereken vakalarda derin doku masaji uygulanir. Bu sayede kaslarin esnemesi ile agrili sikayetlerin giderilmesi hedeflenir.

Selülit Masaji Nedir?

Selülit, cildin orta katmanina tasan konsantre bir yag hücresi toplulugudur; burada estetik olmayan, çukurlu bir cilt yüzeyi olusturmak için bag dokusunu çekerler.

Prenatal Masaj Nedir?

Arastirmalar, masajin vücudunuzdaki stres hormonlarini azaltabilecegini ve kaslarinizi gevsetip gevsetebilecegini gösteriyor. Ayrica masaj, hamileyken çok önemli olan kan akisini artirabilir ve lenfatik sisteminizin toksinleri vücudunuzdan akitarak en yüksek verimlilikte çalismasini saglar.

MASAJIN FAYDALARI

Masaj genellikle tamamlayici ve bütünlestirici tibbin bir parçasi olarak kabul edilir. Çok çesitli tibbi durumlar için standart tedavilerin yani sira masaj tedavisi giderek daha fazla önerilmektedir. yara dokulari ve yapisikliklarin çözülmesi ve giderilmesinde, kas spazmi, tendon iltihabi, uykusuzluk ve nevrasteni durumlarinda, kas kramplari ve yaralanmalarda akut devreden sonra, migren, gerilim tipi ve hipertansiyona bagli bas agrilarinda, agrili adet dönemlerinde, kabizlikta ve agrili noktalarda uygulanabiliyor. Masajin yararlari üzerine yapilan çalismalar stres, agri ve kas gerginligini azaltmada etkili bir tedavi oldugunu göstermektedir.

Masajin belki de gerekliligini vurgulayan en mühim nokta, masajin pek çok olasi ciddi saglik sorununun olusmasini engelleyebilme özelligidir. Masaj aninda vücudun ürettigi dogal uyusturucu olan ve morfinden daha etkili olan endorfin salgilanarak, masaj alan kiside olagan üstü rahatlama saglandigindan; psikolojik anlamda masaji yan etkisi olmayan bir antidepresan ve psikolojik terapi olarak görmek de mümkündür.

 

MASAJ TEKNIKLERI

Klasik Masaj Teknikleri (Manipulasyonlari)

•              Sivazlama (Öfloraj, Stroking)

o              Yüzeysel öfloraj

o              Derin öfloraj

•              Yogurma (Petrisaj, Kneading)

o              Sikma

o              Esnetme

o              Yuvarlama

o              Çimdikleme (Pincing)

o              Sikistirma (Wringing)

o              Yuvarlama (Rolling)

              Vurus (Darbeleme, Tapotman, Perküsyon, Percussion)

o              El Kenari Ile

o              El Sirti Ile

o              Avuç Içi Ile

o              Yumruk Ile

o              Hacking (devamli ve tempolu vurma)

o              Clapping (alkislar gibi vurma)

o              Slapping (hafifçe vurma)

o              Tapping (hafifçe tiklar gibi vurma)

o              Beating (tempolu ve döver gibi vurma)

o              Pouding (havanda döver gibi vurma)

•              Noktasal Baski (Friksiyon)

o              Sabit Noktasal Baski

o              Dairesel Noktasal Baski

•              Titresim (Vibrasyon)

o              Sallama, silkeleme (Shaking)

 

MASAJIN YAPILAMAYACAGI DURUMLAR

Vücudun bir bölgesinde tam anlamiyla kaynamamis bir kirik varsa kirigin yeniden büyümesine neden olabiliyor, damar tikanikligi varsa pihti atma riskinin artmasina yol açabiliyor, kaslarda yirtilmalar ve zedelenmeler de olusabiliyor. Yanlis uygulanan masaj hiçbir vücuda hiçbir yarar saglamiyor.

Damar darlik ve tikanikliklarinda, kanama egilimi ve pihtilasma bozukluklarinda, eklem zari iltihaplanmalarinda, deri enfeksiyon ve hastaliklari, kanser, akut enfeksiyon hastaliklari ve akut yaralanmalar masajin uygulanamayacagi durumlar.

En Çok Tercih Edilen Masaj Yaglari Nelerdir?

Her kisinin kendine özgü masaj yagi ya da masaj terapistinin önerebilecegi yag karisimlari olabilir. Ancak en fazla tercih edilen masaj yaglari asagidaki gibidir:

1.     Melrosa yagi

2.     Badem yagi

3.     Kayisi yagi

4.     Hindistancevizi yagi

5.     Jojoba yagi

6.     Avokado yagi

7.     Zeytinyagi

8.     Susam yagi

9.     Bugday tohumu yagi

10.  Lavanta yagi

11.  Hint yagi

12.  Üzüm çekirdegi yagi